2009.11.15

Kritika

Exit magazin 2009. október 21.


A szépemlékű (de komolyan: a négy éve alatt az egyik legszebb emlékű) Segal étterem helyén nyitott a Ruben, komoly profilváltással: a cél nem a gasztronómia csúcsa, hanem a megbízható, élvezetes közép, kedvező áron – és ez még sikerülhet is.

Persze ilyenkor mindig az a kérdés, meddig tudják tartani ezeket az árakat, meddig éri meg nekik a beszoktatás. Ebédmenü hatkielncvenért – ilyet a Rubennél jóval silányabb helyen sem nagyon látni, de az étlap jobb oszlopa minden tételnél meglepően kedvező, a baconös juhtúróval töltött szűz ezerháromért, vagy a báránycomb még úgy is nagyon tisztességes, hogy a 10%-os szervízdíjat hozzákalkuláljuk. A konyha pedig egyáltalán nem rossz, de mondom, ne tessék csúcsokat ostromló megoldásokat várni, ami viszont van, az igen derék. Persze az étlapról nyugodt szívvel le lehet hagyni az olyanokat, hogy rántott tihanyi camembert sajt, meg hasonlók, mert teljesen fölösleges, ráadásul elveszi a dolognak azt a minimális komolyságát is, ami még megvan.


A hely hétköznap délben tömve, mindenki menüzik, ígéretes a dolog. A citrusos kacsaleves nagy tál, zöldséghasábokkal és kacsamellel megpakolt, sűrű tárkonyos ragulevest jelent, pontosan olyan, mint a város bármelyik részén egy jobb helyen a tárkonyos borjúragu, vagy akármilyen raguleves: a kacsa nem ad hozzá, bár el sem vesz az élményből. Teljesen vállalható fogás, a lé íze kellően intenzív, a tárkony használata biztos kézre utal.(...)

A báránycombon a mustárkéreg nem érződik, a hús kiszáradt, de ami az ízből megmaradt, az jó. Mellé a zöldségragu nagyszerű, roppanósra pirított gomba, cukkini, padlizsán, friss, élénk színű és ízű spenót, paradicsom: jól ellensúlyozza a hús szárazságát. Persze ha a húst okosan készítették volna el, akkor nem kellenének az efféle fékek és ellensúlyok, ugye. A juhtúrós szűz is élvezetes, persze mint töltött szűz, alapból száraz, a juhtúró viszont friss, könnyű, nem túlérett, és finom krémes, úgyhogy nem nyomja agyon a sertéshús zamatát. A kiszolgálás igyekvő, délben kissé le volt terhelve, amit kifejezetten szórakoztató poénokkal tettek elviselhetővé.