2009.11.14

A töltött káposzta ünnepe

Különleges káposzták a Ruben Étteremben

Most először Budapest belvárosában arra készülünk, hogy egyszerre mutassuk meg, melyik tájon hogyan főzik a töltött káposztát. Így vendégeink több ízváltozatban is megkóstolhatják „Magyarország címerét”.

A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt, melyet az 1660-as években a csáktornyai Zrínyi udvarban íródott szakácskönyvben már így emlegetnek:

„A káposztás hús Magyarország címere”

Fokozatosan alakult át az étel töltött káposztává, és terjedt el török hatásra Magyarországon és az egész Balkánon. Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg. Az Alföldön sokfelé szárma, vagy takart néven ismerték, és megtalálható az erdélyi szászok konyhájában, sőt az arabok és a svédek is főzik.

November 18-tól öt napon át a legkülönbözőbb töltött káposztákat kóstolhatják meg:


Naményi töltött káposzta füstölt libamellel, paradicsomosan, kukoricakásával

Debreceni töltött káposzta cserépedényben főzve kaprosan

Kolozsvári töltött káposzta savanyú levélbe töltve, füstölt oldalassal

Eredeti balkáni „töltött káposzta” szőlőlevélbe töltve

Jöjjön el és kóstolja meg a kedvére való töltött káposztát! November 18-22. között.