2009.10.20

Magyar konyha ötletesen

Kritika a Rubenről

A Budapesten német nyelven megjelenő Budapester Zeitung írt kritikát éttermünkről.

Ruben étterem – Magyar konyha ötletesen
Verena Nitsche

2009. október 12., hétfő
A Ruben étterem a Magyar utcában még egy éves sincs – és mégis már nagy közkedveltségnek örvend. A színes publikum értékeli a magyar konyhát és az előkelő környezetet, de mindenekelőtt az akciós heteket, melyek keretében a Ruben rendszeresen kulináris különlegességeket kínál.

A modern és hagyományos, az előkelő és nyugodt, az elegáns és lezser keveréke: a Ruben mind a berendezés stílusában, mind az ételekben egyesíti magában ezeket a tulajdonságokat. Amikor belépünk az étterembe, az első pillantásra nagyon előkelőnek tűnik, sötétbarna-beige és narancs színekbe burkolva, az asztalok már meg vannak terítve. Habár a fény kissé tompított, rögtön szembe tűnnek a falakra festett motívumok. Az egyik falon ennek kontrasztjaként embereket ábrázoló fotókból készült méteres kép-kollázsok vannak, ami könnyedséget kölcsönöz a terem eleganciájának.A szezon ételei
Magyar konyha – csak ötletesebben és nemzetközi behatással. Így lehetne jellemezni az étlap kínálatát. Évente kétszer változik: az ételeket hozzáigazítják az évszakokhoz. A Ruben nagy hangsúlyt fektet a szezonális konyhára, télen szinte kizárólag csak olyan ételek vannak, melyekhez a hozzávalókat a hideg hónapok alatt is kapni lehet. Ezen kívűl táblára írják ki a naponta változó elő-, fő- és utóételből álló napi menüt.

Ha belepillantunk az étlapba, nem kerülheti el figyelmünket az előételek igen széles kínálata. Legyen szó akár levesekről, salátákról, hideg előételről vagy rendhagyó fogásokról, mint grillezett gomolyasajt, padlizsán-, spenóttortácskával parikaszószban (850,- Ft), az előételeket szinte nem lehet kihagyni. A főételek hasonló sokszínűséget mutatnak, a vegetáriánus ételektől kezdve az egytáléteken át a húsételekig. Itt a Ruben mindenek előtt a húsételek elkészítésének különböző módjaival tűnik ki: párolva, grillezve, panírozva vagy sütve, gyakran töltve vagy göngyölve. Minden vendégnek ajánlott, hogy kövesse a konyhafőnök ajánlatát és rendelje Bözsi nénje töltött káposztáját kerámia edényben tálalva (790,- Ft), mert a töltött káposzta közismerten a magyarok specialitásai közé tartozik és ezért nem hiányozhat a Ruben étlapjáról sem. A darált hússal és rizzsel töltött káposzta paradicsomos, telfölös szószban átsütve nem hagy kívánni valót maga után, a csípőssége nem túlzott és a csipetnyi kurkuma a tipikus magyar ételnek egy egészen enyhe ázsiai jegyet kölcsönöz.

Változatos akciós hetek
A töltött káposzta kedvelők novemberben teljes mértékben kiélhetik szenvedélyüket: a Ruben töltött káposzta hetet rendez, melynek keretében minden nap a töltött káposzta elkészítésének különböző hagyományos és modern módjait prezentálják.
Különösen ezeken az akciós heteken igen közkedvelt a Ruben, a töltött káposzta hét mellet van például rendszeresen hal hét, melynek keretében a magyar hal minden ismert variációban szerepel az ajánlatban. Emellet a Rubenben, melynek neve bibliai személyre nyúlik vissza, kéthetente mindig speciális zsidó menü készül, mely a zsidó étkezési törvények szabályai szerint kóser.
A főétel után, habár mindíg nagyon nagy adagról van szó, nem szabad elszalasztani az ízletes utóételek valamilyekét. Legtöbbször hat különböző desszertből választhat a vendég, amennyiben a választás a 490,- Ft-os somlói galuskára esik, a szakács egy álomszépen feltornyozott torta-kreációval lepi meg a vendéget.
Az italkínálat is igen széles, különösen a sok különböző pálinkafajtára büszke a Ruben, mindemellett a vendég sokféle gyümölcslével és üdítőitallal onthatja szomját. Természetesen a típikus longdrinkek és koktélek is megtalálhatóak az itallapon. A borlapra nem csak a széles kínálat jellemző, hanem az az igény is, hogy boraik egy részét kis pincészetektől szerezzék be szerte Magyarországról.
A Rubenben nem csak az ételek lelkesítőek, melyek önmaguk is megérnek egy látogatást: a szimpatikus légkör is visszavár az étterembe.